Wil 

In mijn praktijk gebruik ik de diverse aspecten van de wil. De eerste reactie is er vaak een van verbazing. Hoezo? Is wil dan verschillend? Ja, zeker. Voor wie alleen de sterke wil kent, is het leren kennen van de kundige wil leuk, verrassend en het levert het je ook nog eens tijd en ontspanning op. Word je al nieuwsgierig?

De bekende wil

De sterke wil is het meest primaire en vertrouwde aspect van de wil. Dan hebben we het over het “doorduwen” en overmatig veel kracht gebruiken zonder enig oog voor de omgeving. “er stevig tegenaan, “een schepje er bovenop” of “gewoon doorzetten” zijn woorden die we daarvoor gebruiken. De sterke wil is als een roeiboot midden op een meer. Als je maar hard genoeg aan de riemen trekt, kom je zeker vooruit.

Voor wie meer (kundig) wil

Als we te maken hebben met een groot meer, dan waait het vaak ook. Wie een zeil opsteekt om daarvan gebruik te maken, gaat harder dan de roeier en wordt toch minder moe. Je moet wel iets weten van de techniek van het zeilen om de wind optimaal te kunnen benutten. Deze vorm van wil noemen we daarom de kundige wil. Op dat moment luister je naar wat er toch al gaande is, en je stemt daar je eigen plan op af. Iedereen die daar vaardig in is, die bereikt meer met minder energie.
De mens is echter geen geïsoleerd wezen. Wanneer men de ‘willen’ van meerdere mensen met elkaar harmoniseert, dan kan de individuele doelstelling ingepast worden in de cirkel van ruimere menselijke solidariteit. Samen kun je immers meer bereiden dan alleen. Dit aspect van wil wordt de goede wil genoemd.
De transpersoonlijke wil gaat over het (h)erkennen van meta-behoeften als bewustzijn van eenheid, piekervaringen, extase en mystieke ervaring. Deze wordt vaak zichtbaar in het ervaren van een ‘leegte’ en betekenisloosheid van het bestaan. Het is een wil die gericht is op de behoefte om de zin van het leven te begrijpen.

De wil in de praktijk

Hoe zet ik de wil dan in de praktijk in? Dat is verschillend. Om een paar voorbeelden te geven.

  • Teruggaan naar het doel. Waarvoor wil je dit? Of je nu een huis wilt verkopen, iets wil veranderen in een relatie of een studie af wilt ronden: bij al die dingen helpt “harder trekken” meestal contraproductief. Stilstaan en teruggaan naar de oorspronkelijke vraag levert vaak een andere “oplossing” op.
  • Mogelijkheden verhelderen. Wie op een kruispunt staat en niet weet wat te kiezen, helpt het om de keuzes bijvoorbeeld in een visualisatie alvast te maken en dan te kijken wat voor effect dat heeft op de kiezer en zijn omgeving. Weet jij wel wat je wilt?
  • Context creëren. Als je het gevoel hebt, dat jouw leven en keuzes er niet meer toe doen, gaan we op zoek naar zingeving, naar een geloof in de dingen die ertoe doen.

Meer weten over de wil?

Er is natuurlijk veel meer over te zeggen dan dat ik hierboven heel kort schets. Wil je meer weten hierover? Kom langs voor een kennismaking (gratis) en leer wat jij met de wil kan doen. Wie graag zelf aan de slag gaat, kan ik het boek “Over de wil” van Roberto Assagioli aanraden. Als e-book beschikbaar via het Instituut voor Psychosynthese in Hilversum.

 Verbeelding    Intuïtie