Intuïtie 

Stem van buiten

Vertrouw je sneller op signalen van buitenaf of van binnenuit? Als je vaak luistert naar wat anderen je te vertellen hebben of wat jij denkt dat anderen je te vertellen hebben, dan heb je het over de stem van buiten. Die begon misschien wel bij je moeder die zo goed wist ‘dat je je jas aan moest doen als het regent’, maar menigeen heeft de moeder in zichzelf gecreëerd, zonder het te weten en durft zonder jas nooit meer naar buiten. Langdurige afstemming op de ‘stem van buiten’ kan er zelfs toe leiden dat die ‘innerlijke stem’ helemaal lijkt te verdwijnen.

Innerlijke stem

Door aandacht en stilte leert ieder zijn eigen innerlijke stem weer kennen. Luisteren naar die signalen, zonder dat je al weet waar het bij hoort, is zeker in het begin een ongemakkelijke bezigheid. Toch is dit luisteren nodig is om te voelen wie je werkelijk bent en wat jij belangrijk vindt. Zodat je zelf kan beslissen of je je jas aandoet als je naar buiten gaat.

Intuïtie

De term intuïtie gebruik ik voor die momenten waarop ik een plotseling inzicht heb, waarbij ik ‘weet’ dat iets klopt, zonder al precies te kunnen aangeven waarom. Kennis en ervaring spelen daarbij zeker een rol. Door aandacht geven aan de intuïtie, kan die ook groeien, als onderdeel van onze ontwikkeling als mens. En kun je besluiten om je jas aan te doen. Zelfs als je moeder het zegt.

 Verbeelding    Wil