Verbeelding 

Beeld en taal

We vergeten vaak, maar taal maakt maar een deel van de werkelijkheid toegankelijk. Beelden hebben een veel grotere zeggingskracht. Een beeld zegt niet voor niets meer dan 1000 woorden. Roberto Assagioli, de grondlegger van Psychosynthese stelt in zijn boek ‘Over de Wil’: ieder beeld draagt een motor-element in zich. Daarmee zegt hij dat wat je je verbeeldt, de neiging heeft om werkelijkheid te worden.

Sport en beeld

Sporters maken daar veel gebruik van. Door steeds te verbeelden dat ze sporten, dat ze binnen een bepaalde tijd rennen, vanuit die specifieke hoek dat doelpunt scoren, laten ze zich als het ware wennen aan die prestatie, zodat het op een gegeven moment bij hen hoort. En dan gebeurt het ook. Dat principe kunnen we veel breder toepassen dan dat we nu doen.

Beeld als motor

Een ander voordeel van de verbeelding is dat we anderen veel beter kunnen meenemen naar een wereld, naar een idee of een oplossing dan met woorden. Dat zien we al zo mooi aan het woord ‘voorbeeld’, waarin het beeld ons voorgaat op weg naar het begrijpen.

Kortom

Verbeelding geeft je toegang tot die wereld die je kan leiden naar meer ideeën, andere invalshoeken, en vooral betere oplossingen en het is daarmee een instrument dat je kunt oefenen, gebruiken en inzetten.

 Intuïtie    Wil