Psychosynthese 

Roberto Assagioli

Psychosynthese is een alomvattende psychologische en pedagogische benadering van de ontwikkeling van de gehele mens. Dr. Roberto Assagioli (1888-1974) is de grondlegger. Hij was een Italiaans psychiater en een tijdgenoot van Freud en Jung. Diana Whitmore zegt over psychosynthese: “Ze veronderstelt in de mens een transpersoonlijke essentie, en stelt dat het levensdoel is deze essentie, het Ik (Zelf), zo volledig mogelijk te manifesteren in de realiteit van alledag.” Een onderdeel hiervan is de psychosynthese: “Het tot harmonie en synthese brengen van alle verschillende aspecten van de psyche.”*

Psychosynthese bij Droomdetectives

Op mijn visitekaartje staat ‘In psychosynthese vormt zowel het licht als het donker in de mens een bron van potentie en groei’. Wat bedoel ik met die woorden?
We hebben allemaal eigenschappen in onszelf waar we trots op zijn: we zijn sociaal, kunnen goed luisteren, zijn ondernemend, kunnen goed vertellen, zijn praktisch, coöperatief, creatief, avontuurlijk, handig, zelfstandig en doorzetters. Allemaal kwaliteiten die je wellicht bezit en waar je terecht trots op kunt zijn.
We hebben ook een andere kant, met eigenschappen die we minder graag in het licht zetten: we zijn ook lui, gierig, overbezorgd, oneerlijk, te kritisch, jaloers, geremd, overspelig, traag, wispelturig of wat niet al.  Maar juist die donkere kant biedt, omdat hij ‘niet gewaardeerd’ wordt, veel mogelijkheden tot groei. Twee tegengestelde eigenschappen kunnen als je ze ‘verheft’ tot een nieuwe meer omvattende eigenschap uitgroeien. Dit is de synthese.

* Whitmore, 1983, Psychosynthese en educatie: praktijkboek voor onderwijs en groepswerk met oefeningen. De Horstink, Amersfoort p.16,17.